Jadłospis diety Montignaca – przepisy

Jadłospis diety Montignaca - przepisy
Dieta Montignaca cieszy się zainteresowaniem wśród osób odchudzających. Jej głównym walorem jest nie skuteczność, ale to, że można jeść niemalże do woli (zachowanie umiaru jest jednak niezwykle ważne). Jeżeli zaś chodzi o efekty - sam jej twórca przekonał się na własnej skórze, że to działa. Michel Montignac podczas 3-miesięcznej kuracji schudł 15 kilogramów. Jest to wynik zadowalający i zachęcający do skorzystania z jadłospisu diety Montignaca. Przepisy nie są zbyt skomplikowane, nietrudno będzie więc przyrządzić posiłki samodzielnie.

W większości przypadków dieta to nie wszystko - do tego trzeba także motywacji, a tą musimy w sobie szybko wyrobić!
Według wielu dieta , którą wybrałam wcale nie przyczyniła do schudnięcia - była to raczej silna wola i motywacja.
Sprawdzone i przetestowane - dieta w ujęciu różnych kategorii np. efektów, łatwości prowadzenia, opinii oraz bezpieczeństwa


Przystępując do tej kuracji, należy pamiętać, że jadłospis diety Monitgnaca - przepisy oparte są o produkty charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym. Są to produkty, które w niewielkim stopniu podnoszą poziom cukru we krwi, a tym samym nie tuczą. Jadłospis diety Montignaca - przepisy powinny opierać się przede wszystkim na: warzywach (surowe buraki czerwone, brukselka, cukinia, cykoria, fasolka szparagowa, marchew, kalafior), świeżych owocach (awokado, brzoskwinie, jabłka, gruszki, maliny, porzeczki, pomarańcze, truskawki), zbożach i nasionach (migdały, amarantus, sezam, mak, siemię lniane, orzechy laskowe, orzechy nerkowca).

Poniżej przedstawiam przykładowy, 7-dniowy jadłospis diety Montignaca. Stosując się do jego zasad, w ciągu 4 tygodni można schudnąć nie mniej niż 4 kilogramy.

Dzień 1.

Śniadanie: sok z kiwi i cytryn, musli bez dodatku cukru, odtłuszczony jogurt naturalny

Obiad: zupa jarzynowa (bez ziemniaków), mięso pieczone, sałatka z papryki

Kolacja: ryba duszona na warzywach

Dzień 2.

Śniadanie: sok jabłkowo-gruszkowy, jajecznica na bekonie (szynce)

Obiad: zupa kremowa z brokułów, ryba usmażona na niewielkiej ilości oliwy z oliwek bez panierki, surówka z kapusty

Kolacja: leczo z warzyw i chudej kiełbasy

Dzień 3.

Śniadanie: sok marchwiowy, twaróg chudy, owocowa sałatka

Obiad: zupa warzywno-rybna, sałata z mozzarellą papryką i ogórkiem

Kolacja: kasza gryczana z duszonymi pieczarkami

Dzień 4.

Śniadanie: sok z owoców cytrusowych, twaróg chudy z dodatkiem szczypiorku, kromka pełnoziarnistego chleba, herbata

Obiad: zupa pomidorowa (zamiast makaronu i ryżu - kasza jęczmienna), wołowy stek, sałata

Kolacja: wędzony łosoś, sałatka z pomidorów i cebuli

Dzień 5.

Śniadanie: sok malinowo-jagodowy, odtłuszczone mleko, sałatka z jabłek, gruszek i orzechów

Obiad: kremowa zupa pieczarkowa, pierś z indyka pieczona, mizeria na odtłuszczonym jogurcie naturalnym

Kolacja: jajko sadzone z fasolką szparagową

Dzień 6.

Śniadanie: sok z owoców cytrusowych, twarożek z przecierem owocowym (nie można go już dodatkowo słodzić)

Obiad: kapuśniak bez ziemniaków, ryba pieczona, sałatka z warzyw marynowanych

Kolacja: sałatka, kilka plasterków szynki z indyka (chudej)

Dzień 7.

Śniadanie: sok porzeczkowy, jajko na miękko, płatki jęczmienne z mlekiem odtłuszczonym

Obiad: kremowa zupa z porów, fasolka po bretońsku

Kolacja: ryba gotowana z warzywami (całość przygotowana na parze)